tirsdag, juli 10

Litt om min hverdag

Siden Astrid klage på trafikken her og Christine ikkje visste ka streptokokker var for noe.

Halsbetennelse - streptokokker i halsen

Dette er den "klassiske" halsbetennelsen med hovne mandler, høy feber og svelgvansker. Man kan bli svært syk av dette, men som regel hjelper det hurtig med antibiotika. Iblant kan man få en halsbyll eller andre komplikasjoner.

SmitteBakterieinfeksjoner i halsen skyldes oftest streptokokker (gruppe A). Bakteriene finnes omkring oss hele tiden - om vi tester en gruppe friske mennesker på gaten vil vi kanskje finne bakterien i halsen til en fjerdedel av dem. Fordi bakterien er så vanlig, er det ikke nødvendig med strenge regler for å hindre smitte. Man bør bare ikke dele glass og bestikk, kysse eller hoste direkte på andre.

Symptomer Symptomer er feber, vond hals med svelgsmerter, hovne mandler med gult puss på og hovne lymfeknuter på halsen. Kraftig sykdomsfølelse er vanlig, og iblant er det vanskelig å få i seg mat og drikke på grunn av smerter i halsen.
KomplikasjonerNoen ganger kan bakteriene kapsle seg inn i en byll i halsen. Da kan det bli vanskelig å åpne munnen på grunn av smerter. Slike halsbyller må ofte tømmes med en sprøyte.

Streptokokkbakterien er også kjent for å gi skarlagensfeber. Da får man utslett med røde prikker på kroppen (unntatt rundt munnen og på håndflater/fotsåler). Det er også typisk med "bringebærtunge".

I gamle dager var det ikke uvanlig med revmatisk feber. Det er en komplikasjon der man får leddsmerter, utslett og forandringer på hjerteklaffene. Revmatisk feber er uvanlig i Norge i våre dager.

En gang i blant sees også nyresykdom og blodforgiftning som er forårsaket av streptokokkinfeksjon.

Diagnose og behandlingOfte vil legen behandle ut fra det typiske utseendet på en streptokokk-hals. Noen ganger tar vi blodprøver eller halsprøver for å skille streptokokkinfeksjoner fra andre infeksjoner.

Behandling med vanlig penicillin er som regel svært effektivt. Iblant må vi gi dette intravenøst (direkte i blodet) og noen ganger må vi tappe en halsbyll.


Så ja har ikkje eg det skoi :) Neida går bedre med meg. Stikke kanskje opp te Bergen i Helgå eller rett ette helgå for å henta og ordne ting, og ska visst i opplæring for eg fekk tilbud om jobb på fiskeridirektoratet ette sommeren (te alle som absolutt må spørr ka gjør du der da :P : Natte og kveldsvakter der eg sitte å tar i mot kvote tall fra båter og notere det ned på pc).

Det va oppdatering fra meg