tirsdag, februar 6

Forskjellen mellom talg og voks

Talg er bearbeidet fett fra storfe og får (ister).
I motsetning til ister kan talg oppbevares lenge uten å være nedkjølt, forutsatt at den er oppbevart i en lufttett beholder for å hindre oksidering. Ved oksidering / harskning dannes bl.a. smørsyre med en kraftig gulfarge og besk smak.
Talg brukes til å fremstille såpe, i matlaging, som fuglemat og ble tidligere brukt til å lage talglys. Talg kan brukes som et av råmaterialene i produksjon av biodiesel.
Hentet fra «http://no.wikipedia.org/wiki/Talg».

Voks (Lat.: cera «voks») kan være mineralsk (parafinvoks), animalsk (hvalrav, bivoks) eller vegetabilsk (palmeoljevoks).
Disse er estere av lengre fettsyrer med en langkjedet basisk alkohol (ikke glyserol). Voks er vanligvis hardere enn fett. Ofte benyttes vannløselig voks til framstilling av kosmetikk. Men, det mest vanlige er vokslys.

Eg synes det virke som om talg kan sammenlignas med smør og voks kan sammenlignas me margarin, men nå har me vertfall oppklart det :)

2 kommentarer:

Leila sa...

okidoki :)

Ingrid sa...

bra initiativ da tove! d e så herlig å få greidd opp i sånn underfundigheter det diskuters og lures på...